LED’er fejer andre lyskilder af banen

Skrevet af Michael Raunkjær den

LED-produkter har nået et kvalitetsniveau, der er på højde med de bedste konventionelle løsninger, både når det gælder lysstyrke, effektivitet, lyskvalitet og muligheder for styring.

Nyheder fra Light and Building 2014

De nyeste LED-produkter er netop blevet fremvist på Light & Building 2014 i Frankfurt. Det var næsten nødvendigt at bruge solbriller, for lysstyrken var høj. Produkternes egenskaber var også på et uhørt højt niveau, og udstillerne henvendte sig til både installatører, producenter, lysdesignere og til dels også private.

Effektivitet af lyskilder når nye højder

Cree var helt i front, da de præsenterede deres 303 lm/W LED med en farvetemperatur på 5150 K. Den høje farvetemperatur er indtil videre kun opnået i et laboratorium. Formentlig vil der gå 1-2 år, før forskningen er omsat til kommercielle produkter. Osram viste også et meget spændende produkt: Et 19 W LED-lysstofrør med en effektivitet på 205 lm/W og med en farvegengivelse på Ra 90 ved en farvetemperatur på 3000 K. Firmaet Lextar fremviste deres 200 lm/W baseret på teknologien COG (Chip on Glass). Begge LED-rør udsender lyset i 360 grader og kan derfor anvendes i armaturer beregnet til konventionelle lysstofrør uden at ændre armaturets lysfordeling. Lanceringen forventes tidligst at finde sted i slutningen af 2014.

OLED

OLED er tidligere spået store muligheder, fordi denne teknologi giver mulighed for at skabe tynde bøjelige og gennemsigtige lyspaneler. En af idéerne er at dække vinduer med OLED og bruge dem som solafskærmning om dagen og som lyskilde om natten. Gennembruddet er dog stadig ikke indtruffet. Philips viste de mest effektive OLED'er på hele messen, men effektiviteten var ikke højere end 45 lm/W. Prisen var tilmed høj. En hyppigt hørt kommentar hertil var: ”Das ist ein sehr teurer Bierdeckel” (det er en meget dyr ølbrik).

Sparepærer til professionel anvendelse

Sparepærer med LED blev fremvist i nyere og kraftigere udgaver end nogensinde før set. Philips demonstrerede en LED-sparepære med en lysstrøm på 1500 lm og en effekt på kun 18 W. Lysstrømmen svarer til mere end, hvad en gammeldags 100W glødepære kan præstere. Dette produkt var tiltænkt professionel anvendelse, men Philips havde også et par godbidder til private hjem.

Sparepærer til private

Philips demonstrerede en sparepære med dæmpermulighed, som kunne nedtone farvetemperaturen i lighed med en glødepære. Idéen er ikke ny og blev vist af Panasonic for adskillige år siden. Lysnedtoning af sparepærer i al almindelighed finder sted ved fasesnits-styring, og eftersom der ikke findes en specifik standard for funktionen af denne form for styring, findes der et hav af forskellige styringer. Sparepærer med dæmpermuligheder til almindelige fasesnits-styringer virker kun med et begrænset antal navngivne styringer, som skal oplyses på lampeproducentens hjemmeside. Mange producenter har derfor valgt at indbygge Wifi i deres sparepærer, så det er muligt at styre dem via en app i en smartphone. Philips HUE-lampe kunne både skifte lysstyrke og farve, men havde til gengæld en temmelig ringe farvegengivelse.

LED-moduler

Sparepærer er kun anvendelige til lamper, der oprindelig er beregnet til gammeldags glødepærer. Nyudviklede armaturer kan med fordel benytte LED-moduler. Xicato fremviste som tidligere år LED-moduler med CRI97 og 3 step MacAdam. På Light and Building for 4 år siden hævdede de, at 2 step var den eneste acceptable, så de er gået lidt ned i kvalitet, men formentlig også ned i pris. Til gengæld havde de integreret helt nye funktioner i deres modul, fx en indbygget driver, Dali styring, nærhedsdetektor, lyssensor til dagslysstyring, temperatursensor og røgdetektor. Philips LED-modul Fortimo SLM CrispWhite er beregnet til butiksbelysning og har også meget fine kvaliteter: En farvegengivelse, Ra over 90, en effektivitet på 88 lm/W og en lysstrøm på 3000 lm ved 3000 K.

LED-moduler er nu i visse tilfælde så kraftige, at de kan erstatte 100W metalhalogen-lyskilder. Cree viste modulet LMH2, som havde en lysstrøm på op til 8000 lm.

LED armaturer med helt nye muligheder

Armaturer med T5-lysstofrør er meget anvendt i kontorer. Firmaet Illuxtron havde et godt bud på et prisbilligt alternativ, nemlig et LED-armatur med indbygget Dali-styring og radardetektor. Radardetektoren var skjult bag afdækningen og var i stand til at tænde og slukke armaturet afhængig af, om der var personer til stede eller ej. Effektiviteten overgik selv de bedste armaturer med T5-lysstofrør. Producenten har målt en systemeffektivitet på hele 126 lm/W.

Mange LED-armaturer er nu i højere grad lavet, så de udnytter LED'ernes mulighed for helt nye armaturdesigns. Tidligere har LED-armaturer lignet eksisterende armaturer, som var beregnet til glødepærer. Adskillige producenter viste eksempler på lysbånd, der snor sig på loft og langs vægge.

Nyudviklet optik til LED-armaturer blev vist flere steder. Cariboni/Fivep fremviste industriarmaturet M48, der belyser gulvet i et kvadratisk område i modsætning til de fleste andre armaturer, der afsætter lyset i et cirkulært felt. Derved kan ganske få armaturer dække et meget stort område, uden at man går på kompromis med lysets regelmæssighed og lysstyrke. Exportchef Ilaria Casiraghi oplyste, at et 200 W M48- armatur typisk vil kunne erstatte et armatur med en 400 W metalhalogenlampe. Hun tilføjede, at armaturet også findes i en udgave, der afsætter lyset i et aflangt rektangulært felt. Et sådant armatur kan lyse mellem reoler i et højlager, og besparelsen vil være op til 60 %.

Ceolux har udviklet en lampe med en afdækning, der ligner en naturlig himmel, og rummet den sad i på udstillingen virkede derfor større, end det rent faktisk var. Lampen var lavet ved at tilsætte nanopartikler til acryl, som derved hævdes at sprede lyset på samme måde som i atmosfæren. Teknikken er udviklet af lektor Paolo Di Trapani/Insubria Universitet på baggrund af et EU-støttet projekt. I Danmark besidder firmaerne dnp og DAF lignende kompetencer, så måske vil vi også på vores breddegrader se lignende interessante produkter.

Lightnet præsenterede et fuldsvejset 60 x 60 cm armatur med akustiske egenskaber og tilbød også at udføre akustiske beregninger til store projekter. Skoler er en oplagt målgruppe for dette armatur.

Smart styring af LED

Såvel Osram som Philips fremviste LED-moduler, som via styring enten kan lyse meget kraftigt eller meget effektivt. Det svarer til funktionen af HO- og HE-lysstofrør. Samtidig kan man på sin smartphone aflæse effektforbruget og energiforbruget i løbet af den forventede levetid. Desuden kan man indstille LED'erne til at lyse med CLO (constant light output). Det er et system, hvor LED'erne altid vil lyse med samme lysstyrke, fordi strømmen øges i takt med LED'ernes lysstrøms-nedgang over tid.

Philips udstillede et system kaldet ”Power-over-Ethernet” (PoE) med LED-armaturer koblet direkte til bygningsstyringssystemer. Det smarte heri er, at både forsyning og styring løber i det samme kabel.  Systemet indhenter også data om temperatur, antal personer i lokalerne og registrerer løbende energiforbruget til belysning. På denne måde kan indeklimaet kontrolleres meget nøje.

Nyt lys i Danmark

De prisbillige alternativer til armaturer med T5 lysstofrør vil givetvis hurtigt finde vej til Danmark, fordi disse armaturer både er billige i anskaffelse og drift og kan integreres i eksisterende systemer. LED-armaturer, der kan erstatte kraftige metalhalogenlyskilder, findes allerede i Danmark, men er dog stadig dyrere at anskaffe end de konventionelle løsninger, og det vil givetvis hindre udbredelsen. Jeg tror, lysdesignere vil lade sig inspirere meget af alle de mange muligheder for design og styring, og det vil formentlig vise sig i projekter i de kommende år. Henrik Boe Nielsen fra Philips udtalte, at Philips’ produktion af HUE-sparepærer ikke kan følge med efterspørgslen. Styring af lyskilder via app vil givetvis også slå igennem på det professionelle marked.

Tilbage